Hírek & Tanácsok

Ingatlan eladással és vásárlással kapcsolatos információk

Van vevő az ingatlanomra

Van vevő az ingatlanomra! Hogyan tovább?

Loading

Megvan a vevő az ingatlanomra! Hogyan tovább, mi a teendő?

Szuper! Végre megtaláltuk a tényleges vevőt az eladó ingatlanunkra. Mi legyen a következő lépés?

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy valaki „tényleges vevővé” akkor válik, ha az adásvételi szerződés minden fél által aláírásra került és az okiratszerkesztő ügyvéd benyújtotta a dokumentumot az illetékes ingatlan-nyilvántartási hatósághoz (azaz a földhivatalhoz).

Ezzel az ügylet hivatalossá válik. Amíg valaki csak szóban tett ajánlatot és a megegyezés is csak szóban történt, addig sajnos nem lehetünk biztosak a sikeres üzletben.

Ha megvan a vevő több lehetséges módon is cselekedhetünk;

Szerződéskötés

Az egyik legjobb az, ha rövid időn belül (ez legyen kevesebb, mint egy hét) szerződünk az ügyféllel a fent említett módon, tehát ügyvéd által készített ingatlan adásvételi szerződéssel.

Előszerződés

Egy másik variáció lehet, ha valamilyen oknál fogva még nem lehetséges a tényleges adásvételi szerződés megírása. Például, ha egy hivatalos igazolásra várunk valahonnan, akkor ingatlan adásvételi előszerződést kötünk, szintén ügyvédnél.

Ez lényegében majdnem olyan mintha már tényleges szerződést kötnénk, de az előszerződés még nem kerül benyújtásra a földhivatalba. Az előszerződés tartalma valószínűleg utalni fog valamilyen hiányosság pótlására valamely féltől, ami a tényleges szerződés megírásának a feltétele.

Például, ha ingatlanfejlesztőtől újonnan épülő lakást „lekötésre” vásárolunk, nyilvánvalóan a használatbavételi engedély hiányában nem fogunk tudni csak előszerződni.

Vételi szándéknyilatkozat

Egy harmadik lehetőség, amely bevált gyakorlat a jelenlegi ingatlanpiacon is, ha a vevő írásban vételi szándéknyilatkozatot tesz egy kisebb pénzösszeg (biztosíték) átadása mellett, ezzel kifejezve vételi szándékának komolyságát.

Ez a szerződés arra hivatott, hogy bebiztosítsa mindkét felet (az eladót és a vevőt is) arra az átmeneti időszakra, amíg a tényleges adásvételi szerződés előkészítése megtörténik ezzel elősegítve a sikeres üzletkötést.

A szerződés megkötése esetén az adott ingatlan egy meghatározott időszakra kivonásra kerül az ingatlanpiacról. Egy felpezsdült piaci helyzetben (így napjainkban is) nagyon sokat segíthet mindkét félnek ez a módszer.

Mindhárom esetben nagyon fontos, hogy mielőtt bármit aláírunk és megegyezünk a másik féllel, egyértelműen tisztázzunk minden lényeges pontot, ami az ügymenetre kihatással lesz (pl.: a fizetési ütemezést, a birtokbavétel időpontját, az ingatlan tartozékait stb.). Ha így teszünk, akkor egészen biztosan problémamentes lesz az üzletkötés.

Ha már megkötöttük a szerződést és mégis meggondoljuk magunkat, a saját hibánkból bekövetkezett rossz döntést nem fogjuk tudni megúszni következmények nélkül.

Ha további ingatlaneladással illetve vétellel kapcsolatos hasznos információra van szükséged, vagy pusztán érdekel az ingatlanpiac kövess minket és lájkold Facebook oldalunkat!

https://www.facebook.com/Classingatlanok

További ingatlan adásvétellel kapcsolatos tanácsaink