Energetikai Tanúsítvány Készítés

Energetikai Tanúsítvány Minta

Mikor van szükség Energetikai Tanúsítvány készítésére?

 • Ingatlan eladás és vétel esetén
 • Ingatlan hosszú távú bérbeadása esetén
 • Használatbavételi engedély kérelmezésekor új építésű ingatlan esetében
 • Ha szeretnénk részt venni Energetikai pályázatban

Energetikai Tanúsítvány Igénylő Űrlap

Milyen típusú ingatlanokról kell Energetikai Tanúsítványt kiállítani?

A vonatkozó rendelet szerint funkciótól függetlenül minden épület vagy önálló rendeltetési egység esetében. Vannak azonban kivételek.
Az alábbi pontok fennállása esetén az adott ingatlanra nem szükséges Energetikai Tanúsítvány kiállítása.

Nem kell Energetikai Tanúsítványt készíteni, ha

 • Olyan önálló, teljesen független, más épülethez semmilyen formában nem csatlakozó épületre, amelynek hasznos alapterülete nem éri el az 50 m2-t.
 • Olyan épületre, amelyet éves szinten 4 hónapnál rövidebb ideig használnak lakhatásra illetve pihenésre.
 • Vallási illetve hitéleti célból fenntartott épületre.
 • A legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületre, fólia- vagy sátorszerkezetre.
 • A nem lakás céljára használt alacsony energiaigényű olyan mezőgazdasági épületre, amelyben a levegő hőmérséklete a fűtési rendszer üzemideje alatt nem haladja meg a 12 °C-ot vagy négy hónapnál rövidebb ideig kerül fűtésre és két hónapnál rövidebb ideig kerül hűtésre.
 • Műhelyre vagy az ipari területen lévő épületre, ha abban a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m2, vagy a fűtési idényben több, mint hússzoros légcsere szükséges, illetve alakul ki.

Mit tudhatunk meg az Energetikai Tanúsítványból?

Az Energetikai Tanúsítvány megfelelő módon prezentálja, hogy a vizsgált ingatlan fajlagosan, azaz egy m2-re vonatkozóan mekkora energiaveszteséget produkál, vagy másképpen fogalmazva az adott ingatlan mekkora energiát fogyaszt egy m2-re vetítve. Ezen kívül összeveti a vizsgált ingatlant egy vele azonos méretű, formájú és funkciójú illetve az adott pillanatban a hatályos jogszabályban rögzített feltételeknek megfelelő paraméterekkel rendelkező épülettel az éves energiafogyasztásuk tekintetében, ezzel objektív összehasonlítást biztosítva. Ennek alapján az ingatlan kap egy Energetikai besorolást. A besoroláson kívül energia-megtakarításra vonatkozó javaslatok is feltüntetésre kerülnek az Energetikai Tanúsítvány címoldalán.

Energetikai Tanúsítvány - Energia skála

Meddig hatályos egy Energetikai Tanúsítvány?

Alapvetően az Energetikai Tanúsítvány tíz évig érvényes. Azonban, ha a vizsgált ingatlan felújításra, átépítésre (vagy bizonyos része bontásra) kerül, és ennek eredményeképpen az energetikai jellemzői jelentős mértékben megváltoznak, vagy a vonatkozó jogszabály megváltozik, akkor szükség lesz egy új Energetikai Tanúsítvány készítésére.

Hogyan zajlik és mennyi időt vesz igénybe az Energetikai Tanúsítvány kiállítása?

A megrendelést követően első körben információt kérünk a szolgáltatás igénybevételének okáról és az adott ingatlanról, hogy biztosan és maximálisan kielégíthessük az ügyfél igényeit. A megrendeléskor már a szolgáltatás díja és annak kifizetésének módja is egyeztetésre kerül. Ezt követően időpontot egyeztetünk, hogy az Energetikai Tanúsítvány elkészítéséhez szükséges terepszemlét, azaz a helyszíni felmérést elvégezhessük. A helyszíni bejárás az ingatlan típusától és méretétől függően körülbelül 15-45 percet vesz igénybe. Ekkor a megfelelő adatok rögzítésre kerülnek, illetve a mellékletet képező fotók is elkészülnek. A terepszemlét követő 48 órán belül e-mailben és igény esetén papír alapon (postai úton) is elküldjük az elkészített kész hiteles Energetikai Tanúsítványt. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy az Energetikai Tanúsítvány kiállítása sürgős, ezért az egyedi igényeknek megfelelően felár ellenében gyorsabban is elvégezzük a tanúsítást.

Mitől válik hitelessé egy Energetikai Tanúsítvány?

Az Energetikai Tanúsítvány elkészítését, pontosabban hitelesítését az adott jogszabályban megfogalmazott és abban részletezett követelményekkel rendelkező tanúsító végezheti el. Ennek alapján az e-tanúsítás országos és elektronikus nyilvántartásában található HET azonosító kóddal ellátott elektronikus példány tekinthető hitelesnek. A hiteles példányt nyugodtan lehet nyomtatni / másolni, ugyanis a HET azonosító kód és az elektronikus nyilvántartás biztosítja az Energetikai Tanúsítvány eredetiségét.

Milyen paraméterek határozzák meg az Energetikai Tanúsítvány végeredményét?

 1. Az ingatlan külső falai, nyílászárói, födémek, padlók, tetők egy szóval az épület lehűlő szerkezeteinek mérete, típusa és állapota.
 2. Főképpen lakóingatlanoknál a fűtés-, használati melegvíz-, hűtési-, és szellőztetési rendszerek típusa és azok hatékonysága, szabályozhatósága és az épületen belüli lokációja.
 3. Ha van megújuló energiaforrást biztosító készülék (pl.: napelem, napkollektor, hőszivattyú stb.) annak megléte és részaránya.

További szolgáltatásainkról ide kattintva olvashat.