Hírek & Tanácsok

Ingatlan eladással és vásárlással kapcsolatos információk

Hogyan alkudjunk ingatlan vásárlásakor

Hogyan alkudjunk ingatlan vásárlásakor?

Loading

Hogyan alkudjunk ingatlan vásárlásakor?

Tapasztalataim azt mutatják, hogy egy ingatlan megtekintésekor az egyik legkényesebb pont, amikor az érdeklődők az árról szeretnének információt nyerni, azaz szeretnék megtudni, hogy mennyire alkuképes az irányár? Hát igen a piszkos anyagiak…

Mint potenciális vevők és eladók meg kell tanulnunk, hogyan kell alkudni. Legalábbis, ha szeretnénk számunkra is előnyös üzletet kötni.

Mit ne tegyünk?

A legtöbb vevőjelölt az eladó vagy a megbízott ügynök felé fordul és a következőt kérdi. – Ennek az árnak mi lenne az alja? Mi lenne a legvége?

Gondoljunk csak bele. Ha mi lennénk a másik oldalon, mit mondanánk? Én azt mondanám, hogy az a vége amennyiért meg van hirdetve.

Nyilvánvalóan az eladó feleknek nem áll érdekükben úgy indítani az alkut, hogy saját maguknak „anyagi kárt” okozva bemondanak egy az irányártól alacsonyabb árat.

Például ha 20 Millióért árulom a házam és az ominózus kérdésre azt felelem, hogy 19 Millió a legalja, akkor még csak az esélyét sem hagyom meg annak, hogy valahol a két ár között állapodjunk meg. Ez teljesen abszurd.

Mit tegyünk?

Ha a vásárlói oldalon állunk, akkor első körben le kell tisztáznunk magunkban, hogy valóban az adott ingatlant szeretnénk megvásárolni. Csakis ezután tegyünk, akár szóban akár írásban árajánlatot. Gondoljuk végig az anyagi helyzetünket, hogy meddig nyújtózkodhatunk.

Ennek alapján indítsuk meg az áralkut és kezdjük egy olyan összeggel, amit ténylegesen megfizetnénk, de alacsonyabb, mint amit valójában rá tudnánk fordítani az ingatlan vásárlására. Ezzel mozgásteret nyerhetünk a tárgyalás során.

Veszíteni valónk igazándiból csak abban az esetben lehet, ha teljesen valótlan ajánlatot teszünk. Ezzel a tulajdonost olyan mértékben megsérthetjük, hogy a negatív érzelmi hatás miatt, már nem kíván velünk a továbbiakban tárgyalni, vagy szimplán csak nem fog minket komolyan venni.

Ha egy tulajdonos valós eladási motivációval rendelkezik és helyesen vezetjük fel az áralkut, akkor higgyük el valamennyit biztosan fogunk tudni faragni az ingatlan hirdetési árából.

Ha az eladói oldalon állunk, akkor pusztán annyi a teendőnk, hogy a vásárlójelöltekből kicsikarjuk a fentebb leírt áralku megkezdését.

Mondják meg nekünk, mennyit adnának az ingatlanért. Ha az első ajánlat nem felel meg számunkra, akkor közelítsük egymás álláspontját és előbb utóbb találkozni fog mindkét fél elképzelése és a végén nyugodt szívvel kezet rázhatunk. Használjuk csak azt a képzeletbeli „satut”!

Azt azért ne feledjük, hogy egy ingatlanügylet alkuja során a pénz nem minden. Egy tényleges ajánlathoz nem csak az vételár tartozik, hanem minden más tényező, ami hatással van a teljes adásvétel folyamatára, mint például a fizetési ütemezés, a birtokbavétel, milyen berendezésekre tartunk igényt stb.

Ha további ingatlaneladással illetve vétellel kapcsolatos hasznos információra van szüksége, vagy pusztán érdekel az ingatlanpiac, kövessen minket és lájkolja a Facebook oldalunkat!

További ingatlanvásárlással kapcsolatos hasznos olvasmány: Informálódjunk kérdezzünk! – Ingatlankeresés okosan