Hírek & Tanácsok

Ingatlan eladással és vásárlással kapcsolatos információk

Ingatlankeresés Okosan - Ne keressünk! Találjunk!

Ingatlankeresés Okosan

Loading

Ingatlankeresés Okosan – Ne keressünk! Találjunk!

Nagyon sok magyar ember egy élet alatt mindössze egy, esetleg két alkalommal vásárol ingatlant, ezért érthető, hogy tapasztalat híján nem feltétlenül tudják, hogyan keressenek ingatlant. Így első olvasatra furcsának tűnhet ez, pedig érteni kell az “ingatlankeresés okosan” művészetéhez is.

Meglepően sok olyan ügyféllel találkozok, akik egy ingatlan megtekintése előtt alapvető kérdésekre sem tudnak konkrét válaszokat adni. A mai felgyorsult világban senkinek nincs ideje arra, hogy ész nélkül „lesz, ami lesz” alapon vágjon bele az otthonkeresésbe, de úgy általában bármibe is. Legyünk tudatosak és használjuk az eszünket!

Vegyük igénybe szakember segítségét!

Potenciális vásárlóként elképzelhető, hogy az ingatlankeresés alkalmával magunktól nem feltétlenül jut minden lényeges szempont az eszünkbe, amire érdemes odafigyelni, illetve amit érdemes leszögezni ingatlankeresés előtt. Azonban akár kifejezett szándékkal, akár csak „véletlenül”, kapcsolatba kerülhetünk egy szakemberrel, aki jó esetben felvilágosítást ad és segít tudatosítani magunkban, hogy mit is szeretnénk valójában és milyen elvárásaink vannak a keresett ingatlannal kapcsolatban, és itt kezdődik az ingatlankeresés okosan. Én ezért is preferálom a személyes konzultációt a kiszemelt ingatlan megtekintése előtt.

Amennyiben erre nincs mód, akkor is törekszem a „Mikor lehetne megtekinteni?” típusú, 5 másodperces telefonbeszélgetésnél tartalmasabb beszélgetést folytatni a potenciális ügyfelekkel. Mindkettőnk érdeke, hogy megismerjem az igényeket. Teljesen felesleges megnézni olyan ingatlanokat, amelyek adottságai miatt élből kiesnek az ügyfél érdekköréből. Ezzel senki nem jár jól.

Igények vs. lehetőségek

Az ingatlankeresés okosan legfontosabb része, hogy képesek legyünk konkretizálni az igényeket és a lehetőségeket. Ha tisztában vagyunk vele, hogy mik az igényeink és mik a lehetőségeink, akkor nagyobb valószínűséggel találjuk meg a megfelelő ingatlant, mintha sötétben tapogatóznánk. A célunk pedig az, hogy találjunk, ne pedig keressünk.

Vegyünk át mindent lépésről lépésre!

Az egyszerűbb része a dolognak a lehetőségeink felmérése. Le kell szögeznünk, hogy mekkora összeget akarunk, illetve mennyit tudunk egy ingatlan megvásárlására fordítani. Legyen egy ésszerű maximális értékhatár, amelyet meghatároztunk a keresés előtt.

Ha készpénzzel vásárolunk a dolog pofon egyszerű. Belenézünk a tárcánkba, lekérdezzük a bankszámla egyenlegünket és tudjuk, hogy meddig nyújtózkodhatunk. Fontos, hogy előre számoljunk a lakás vételárán kívül felmerülő költségekkel is (pl.: visszterhes vagyonátruházási illeték, ügyvédi munkadíj, költözködés stb.).

Ha lakáshitelből szeretnénk ingatlant vásárolni, akkor mindenképpen előzetesen konzultáljunk a forrást biztosító pénzintézetekkel, vagy egy független hitel-szakértővel, akik egy előzetes ingyenes előminősítés keretében meg fogják mondani, hogy meddig leszünk hitelképesek. Ez több szempontból is előnyünkre válik.

Ha eljutunk a tényleges üzletkötésig sokkal gyorsabb lesz a hitelbírálat, de az sem mellékes, hogy már a keresési fázisban sem fogunk mekegni-makogni az ingatlanos vagy a tulajdonos kérdéseire, hogy mennyiért keresünk ingatlant, elveszítve ezzel a hitelességünket.

Üljön össze a családi tanács és induljon az ingatlankeresés okosan!

Általában az igények meghatározása sokkal nagyobb falat az ingatlankeresők számára. Szimplán azért mert a lehetőségek adottak, az igények viszont rendkívül szubjektívek. Muszáj lesz az ingatlankeresés előtt összeülni a vásárlással érintett minden személynek és megpróbálni dűlőre jutni a fontos kérdésekben.

Rendkívül kellemetlen tud lenni, amikor egy ingatlan megtekintésekor derül ki, hogy a férj külön konyhát akar, a feleség meg amerikait, és a helyszínen próbálják egymást meggyőzni. Akár komoly vitákba is torkolhat egy ilyen, amivel nem csak leégetjük magunkat, de szintén elveszíthetjük hitelességünket.

Érdemes szisztematikusan átgondolni és végigvenni, hogy mi a célunk az ingatlan vásárlásával. Ez fogja megadni azt az alaphalmazt, amiben biztosan ott lesz az áhított ingatlan.
Ennek lefixálásával ritkán van probléma, de bármilyen meglepő megesik, hogy az ügyfél még azt sem tudja mit vegyen. Lakást, házat, vagy nyaralót? Hogyan is lehet ez?

Bármilyen hihetetlen léteznek emberek, akiknek fogalmuk sincs az aktuális piaci helyzetről, de sok pénzzel rendelkeznek, és valahol azt csiripelték a madarak, hogy az ingatlan az egy jó befektetés.

Nem mindegy, hogy ha üzleti céljaink vannak, akkor X összegért egy könnyen kiadható lakást veszünk jó lokációval, vagy egy magas költségekkel rendelkező sokkal nehezebben eladható családi házat.

A folytatásban a teljesség igénye nélkül álljon néhány kérdés, válasz és konzekvencia, ami segít felismerni a tényt, hogy ingatlankeresőként mennyivel jobban járunk, ha tudatosítjuk magunkban a valódi igényeinket és elvárásainkat és nem csak „belecsapunk a lecsóba, azt’ jóvan” alapon állunk neki az ingatlankeresésnek.

A folytatáshoz kattintson ide.