Hírek & Tanácsok

Ingatlan eladással és vásárlással kapcsolatos információk

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) információ

Minden amit a CSOK-ról tudnod kell

Loading

Mi a CSOK?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) – régebbi nevén szocpol – új lakás vásárlásához vagy építéséhez, valamint használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás.

A CSOK családalapítás esetén igényelhető, a támogatott összeg a meglévő vagy tervezett/vállalt gyermekek számától függ.

Feltétele, hogy a CSOK segítségével épített vagy megvett lakás 10 évig nem adható el, azonban menet közben át lehet vinni más ingatlanra a korlátozást. Másik lehetőség az ingatlan eladásakor a támogatás visszafizetése.

Nagyon fontos tudni, hogy a CSOK összege ingatlanvásárlás esetén önerőnek számít, ami nagy segítség az ingatlan további hitelből való finanszírozásánál.

A támogatást nem lehet minden ingatlanra igénybe venni, valamint több szempontnak is meg kell felelni, így érdemes tovább olvasni, hogy ezekkel tisztában legyünk igénylés előtt.

 

A CSOK igénylésénél 3 opció közül lehet választani:

CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY (CSOK)

Az igénylő személyekkel közös háztartásban lakó, és a megvásárolandó vagy építendő házba velük együtt költöző meglévő gyermek(ek) után vehető igénybe.

MEGELŐLEGEZETT CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY (MCSOK)

Az MCSOK vállalt gyermek(ek) után vehető igénybe, tehát nem feltétel hogy a gyermek(ek) már meglegyenek, amennyiben a támogatott személyek vállalják a gyermekeket az MCSOK megigénylésétől számított X éven belül. Az évek száma a vállalt gyermek(ek) számától függ. Az MCSOK esetében feltétel hogy a támogatott személyeknek házaspárnak kell, hogy legyenek

CSOK + MCSOK

A támogatott személyek a már meglévő és a jövőben vállalt gyermekek után vehetik igénybe. Tehát példaként egy család ahol már 2 gyermek megszületett, felveheti a 3 gyermekre járó támogatást amennyiben vállalja a harmadik gyermeket meghatározott időn belül.

A CSOK feltételei

A CSOK-ot olyan házastársak/életársak igényelhetik, akik családot szeretnének alapítani, gyerekeik vannak vagy lesznek, és még nem éltek a CSOK lehetőségével.

A CSOK-ot élettársak is igényelhetik, ha van közös gyerekük,ez esetben a házasság nem feltétel.

Gyermek előre vállalása viszont kizárólag csak házastársak esetén lehetséges, így a házasság a CSOK igénybevételénél feltétel.

A mennyiben még nincs gyermekünk, de vállaljuk, a következő szabályok lépnek érvénybe:

Egy vállalt gyermek megszületésére 4 év áll rendelkezésre

Két vállalt gyermek esetén 8 év

3 vállalt gyermek esetén 10 év

3 gyermek vállalása csak új lakás építése vagy bővítése esetén lehetséges. Ha használt lakást szeretnénk vásárolni vagy bővíteni, akkor legfeljebb 2 gyermek vállalható. (amennyiben 1 gyermek már született, 2 gyermek vállalható így a 3 gyermekre szóló CSOK igényelhető.)

Ha vállalt gyermekre igényeljük a CSOK-ot, akkor szükséges a házastársi kapcsolat és az egyik fél 40 évnél fiatalabbnak kell lennie.

CSOK igénylés szempontjából gyermeknek számít:

 • 25 életkorát be nem töltött vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek
 • legalább 12 hetet betöltött magzat vagy ikermagzat
 • 25 évnél idősebb gyermek, ha megváltozott munkaképességű, állapota egy éve fennáll, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg
 • az igénylőnél legalább 1 éve gyámság alatt lévő gyermek
 • meglévő gyermek az igénylőkkel közös háztartásban kell éljen, és a megvásárolandó vagy építendő lakásba velük együtt költözzön
 • lakásvásárláskor az eladó és vevő között nem lehet közvetlen rokoni vagy élettársi kapcsolat.

Fontos tudni, hogy a CSOK akkor is igényelhető, ha az igénylő fent van a KHR listán. Ez nem kizáró jellegű, mint más hiteleknél.

A KRH azaz Központi Hitelinformációs Rendszer (régebbi nevén BAR lista azaz Bankközi Adós és Hitelinformációs Rendszer) egy olyan adóslista melyet a pénzintézetek közösen tartanak fenn, hogy kiszűrjék a megbízhatatlan adósokat, valamint azokat akik bűncselekményt/csalást követnek/követtek el pénzintézetek kárára.

CSOK igénylése – ingatlan szempontból

A támogatott ingatlannak a következőket kell, tartalmazza:

 • legalább egy, 12 m²-t meghaladó alapterületű szoba
 • főzőhelyiség
 • közműves villamosenergia-szolgáltatás
 • közműves ivóvíz vagy ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút
 • fürdő, WC
 • egyedi fűtés
 • szennyvízelvezetés (közműves vagy egyénileg megoldott)

A CSOK támogatás a következő lakáscélok megvalósítására használható:

 • CSOK bővítésre, felújításra, tetőtér beépítésre
 • A támogatást használhatjuk a lakóingatlan bővítésére. Ennek feltétele, hogy az adott ingatlan hasznos alapterületét legalább egy lakószobával kötelező növelni.
 • Már megkezdett bővítésre is igényelhető
 • Felújításra, tetőtér beépítésre, emelet-ráépítésre is használható.

Fontos tudni, hogy nem finanszírozható belőle bővítés címen olyan helyiség kialakítása, ami nem a lakhatóságot biztosítja (pl. konyha, fürdőszoba, garázs, szauna).

CSOK használt lakásra

A CSOK-ot igényelhetjük használt lakás vásárláshoz és cseréjéhez is. Ez azt jelenti, hogy az ingatlant már lakták, valamint nem építtetőtől / ingatlanfejlesztőtől vásároljuk.

A megvásárolni kívánt ingatlan adásvételi szerződésben szereplő vételi ára legfeljebb 20%-kal lehet nagyobb, mint a bank által meghatározott forgalmi érték.

Használt lakás vásárlásánál az ingatlan legfeljebb 35 millió forint értékű lehet.

Attól függően, hogy hány gyermekre igényeljük a támogatást, az ingatlan méretének meg kell felelni az előírásoknak.
(ezek az adatok a lentebb található táblázatban olvashatók)

CSOK új lakás vásárlására és építésére

A CSOK használható új lakás vásárlására és építésére egyaránt.

Míg használt lakásnál az ingatlan értéke maximum 35 millió forint lehet, addig új lakás építésénél vagy vásárlásánál nincs felső határ.

Igényelhető olyan lakásra is, ami még nincs megépítve, de rendelkezik építési engedéllyel.

Építés esetén a támogatás nem fordítható az építési telek megvásárlására. Az építési telekkel már rendelkezni kell a támogatás igénylése előtt.

A CSOK-ot igénylő személy részére való értékesítés céljából van építve vagy építtetve.

Attól függően, hogy hány gyermekre igényeljük a támogatást, az ingatlan méretének meg kell felelni az előírásoknak.

Új ingatlan vásárlása esetén az ingatlan minimum alapterülete lakásnál és lakóháznál eltér. (ezek az adatok az alábbi táblázatban megtalálhatóak.)

A CSOK támogatási összege

A támogatási összeg eltér új és használt ingatlan vásárlása esetén, valamint a vállalt vagy már meglévő gyermekek számától is függ.

Új ingatlan vásárlása vagy építése esetén:

Gyermekek Száma Ingatlan Alapterülete CSOK Összege
1 gyermek lakás: min. 40 m²
lakóház: min. 70 m²
600.000 Ft
2 gyermek lakás: min. 50 m²
lakóház: min. 80 m²
2.400.000 Ft
3 vagy több gyermek lakás: min. 60 m²
lakóház: min. 90 m²
10.000.000 Ft

 

Használt ingatlan vásárlása esetén:

Gyermekek Száma Ingatlan Alapterülete CSOK Összege
1 gyermek minimum 40 m² 600.000 Ft
2 gyermek minimum 50 m² 1.430.000 Ft
3 gyermek minimum 60 m² 2.200.000 Ft
4 vagy több gyermek minimum 70 m² 2.750.000 Ft

Milyen esetekben veszíthetjük el a CSOK-ot?

Ha a gyermekvállalás csak részben teljesül, a CSOK összegéből levonódik a határidő lejártakor meglévő gyermekek után járó támogatás. Tehát amennyiben valaki 3 gyermeket vállal, de az adott határidőn belül csak 2 gyermek sikerül, úgy a 2 gyermekre járó Családi Otthonteremtési Kedvezmény kivonódik a kapott összegből és csak a különbséget kell visszafizetni az állam részére.

Ha a gyermekek száma a határidő lejártakor 2-nél kevesebb (és többet vállaltunk), akkor a teljes összeg visszafizetése szükséges.

Amennyiben a két szülő 10 éven belül elválik és a gyermek(ek) az elköltöző szülőhöz költöznek, úgy a CSOK összege visszafizetendő.

Válás után, amennyiben a gyermek(kek) vegyesen kerülnek elhelyezésre a támogatás visszafizetendő.

Fontos tudni, hogy amennyiben a támogatást elveszítjük, akkor ezt a határidő leteltét követő 60 napon belül késedelmi kamattal vissza kell fizetni az államnak.

Milyen esetekben nem veszítjük el a CSOK-ot?

 • A gyermek nagykorú, vagy nagykorúvá válik és elköltözik
 • A gyermek tanulmányok miatt máshol él
 • A gyermeket egészségügyi intézményben kezelik
 • Munkavállalás miatt legfeljebb 5 évig más helységben lakik
 • Közeli hozzátartozót ápol
 • Letöltendő szabadságvesztését tölti

2 gyermekre szóló CSOK 2.6+10

Családok, akiknek 2 gyermekük van vagy vállalnak, 2019-ben a legfeljebb 2.600.000 forint CSOK mellé, maximum 10 millió forint kamattámogatott hitelt kaphatnak, amennyiben új lakást vásárolnak vagy építenek.
Fontos tudni, hogy ez kifejezetten csak azoknak a családoknak jár, akik építkeznek, vagy újépítésű ingatlant vásárolnak, közvetlenül ingatlanfejlesztő cégtől és 2 gyermekük van, vagy 2 gyermeket vállalnak 8 éven belül.
Az állami kamattámogatás miatt a kamat a futamidő egészére fix 3%.  A hitel legfeljebb 25 évre kamattámogatott, így amennyiben a futamidő nagyobb, akkor a további évekre nincs kamattámogatás.
Fontos tudnunk, hogy a CSOK mellé nem kötelező a kamattámogatott hitel felvételi, azonban ha nem veszünk fel hitelt, csak a CSOK-ot igényeljük, úgy a bank vagy takarékszövetkezet elbírálási díjat kér, ami a támogatás 1,5 %-a, de legfeljebb 30.000 forint.

3 vagy több gyermekre szóló CSOK 10+15

Családok, akiknek 3 vagy több gyermekük van vagy vállalnak, 2019-ben a legfeljebb 10 millió forint CSOK mellé, maximum 15 millió forint kamattámogatott hitelt kaphatnak, amennyiben új lakást vásárolnak vagy építenek.

Fontos tudni, hogy ez kifejezetten csak azoknak a családoknak jár, akik építkeznek, vagy új-építésű ingatlant vásárolnak, közvetlenül ingatlanfejlesztő cégtől és 3 vagy több gyermekük van, vagy 3 vagy több gyermeket vállalnak 10 éven belül.

Az állami kamattámogatás miatt a kamat a futamidő egészére fix 3%. A hitel legfeljebb 25 évre kamattámogatott, így amennyiben a futamidő nagyobb, akkor a további évekre nincs kamattámogatás.

Fontos tudnunk, hogy a CSOK mellé nem kötelező a kamattámogatott hitel felvételi, azonban ha nem veszünk fel hitelt, csak a CSOK-ot igényeljük, úgy a bank vagy takarékszövetkezet elbírálási díjat kér, ami a támogatás 1,5 %-a, de legfeljebb 30.000 forint.

CSOK igénylésére vonatkozó szabályok

A támogatást Bank vagy Takarékszövetkezeten keresztül tudjuk igényelni.

Egy vagy 2 gyermek után igényelt támogatás esetén minimum 180 nap társadalombiztosítási jogviszony igazolása szükséges

3 vagy több gyermek esetén minimum 2 éves jogviszony

Nyilatkozni kell fennálló házasságról, közös háztartásban való élésről

Nyilatkozni kell hány gyermekünk van vagy hányat vállalunk megadott határidőn belül

Nyilatkozni kell hogy nem vagyunk büntetett előéletűek

Nyilatkoznunk kell hogy nincs köztartozásunk

Ha külföldön dolgozunk vagy külföldről szeretnénk visszaköltözni Magyarországra, akkor nyilatkozatban vállalnunk kell, hogy fél éven belül munkát szerzünk.

Amennyiben nem veszünk fel hitelt, csak a CSOK-ot igényeljük, a bank vagy takarékszövetkezet elbírálási díjat kér, ami a támogatás 1,5 %-a, de legfeljebb 30.000 forint.

Mire van szükségünk a CSOK igényléséhez?

A személyes okmányokon kívül számos egyéb dokumentumot is be kell szereznünk, függetlenül attól, hogy lakáshitellel vagy anélkül igényeljük a támogatást.

Általános dokumentumok:

 • adóazonosító jel – a gyermekeké is szükséges, adóigazolvány vagy hivatalos NAV igazolás formájában
 • házastársak esetén házassági anyakönyvi kivonat
 • gyermekek születési anyakönyvi kivonata, személyazonosító igazolványa
 • a terhesség betöltött 24. hetét követően, a várandósság tényét bizonyító, 8 napnál nem régebbi, szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított igazolás
 • az elvált szülők kiskorú gyermekének elhelyezéséről jogerős bírói ítélet
 • örökbefogadásról a gyámhatóság engedélyező határozata
 • gyámság fennállása esetén a gyámhatóság kirendelő határozata
 • 16-25 év közötti gyermek esetén iskolalátogatási igazolás
 • 15 napnál nem régebbi OEP igazolás, hogy az igénylők legalább egyike legalább 180 napja szerepel az egészségbiztosítási nyilvántartásban
 • 15 napnál nem régebbi NAV igazolás, hogy az igénylőknek nincs köztartozásuk

Új lakás vásárlásnál:

 • tulajdoni lap térképmásolata – lakás esetén nem szükséges
 • értékbecslés – a választott bank fogja elkészíteni
 • alaprajz
 • adásvételi szerződés egy eredeti példánya
 • 2009.07.01-én vagy azt követően kiadott használatbavételi engedélye
 • energetikai tanúsítvány

Használt lakás vásárlásnál:

 • tulajdoni lap térképmásolata – lakás esetén nem szükséges
 • értékbecslés – a választott bank fogja elkészíteni
 • alaprajz
 • adásvételi szerződés egy eredeti példánya
 • energetikai tanúsítvány

Építésnél:

 • tulajdoni lap
 • alaprajz
 • 2008.07.01-én vagy azt követően kiadott jogerős építési engedély
 • költségvetési adatlap – általában banki formanyomtatványon tölthető

Bővítésnél:

 • tulajdoni lap
 • térképmásolata – lakás esetén nem szükséges
 • alaprajz
 • amennyiben építési engedélyköteles munkálatokat végeznek, úgy jogerős építési engedély
 • költségvetési adatlap – általában banki formanyomtatványon tölthető

 

Fontos tudni, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény elbírálása a fentieken kívül az egyedi élethelyzetekhez igazodva történik, így további papírok bemutatására is szükség lehet.

További információk a Családi Otthonteremtési Kedvezményről a Kormány.hu oldalon olvashatók.

Most, hogy már mindent tud, nézze át újépítésű ingatlan kínálatunkat, hátha megtetszik valamelyik ház vagy lakás, amelyet meglehet vásárolni Családi Otthonteremtési Kedvezmény támogatással:

 

A fenti adatok érvényessége: 2019.01.15