Hírek & Tanácsok

Ingatlan eladással és vásárlással kapcsolatos információk

Árulhatom drágábban az ingatlanom?

Mitől árulhatom drágábban az ingatlanom?

Loading

Árulhatom drágábban az ingatlanom? Mitől nő az értéke?

Egy ingatlan értékét nagyon sok tényező befolyásolja. Természetesen vannak értéknövelő és értékcsökkentő tényezők is, amelyek hatással vannak az ingatlanunkra. Jó esetben a hirdetési árnak tükröznie kell a reális piaci értéket. Másképpen nem fogjuk tudni eladni az ingatlant.

A teljesség igénye nélkül nézzünk meg néhány példát, amitől valóban értékes, azaz drágább lehet egy ingatlan.

1. Ingatlanpiaci helyzet

Adott környéken sokan szeretnének ingatlant vásárolni, de ott kevés az eladó ingatlan. Ebben az esetben a vevők szó szerint versenyeznek egymással, így mindenképpen áremelkedés lesz az eredmény.

2. Jó lokáció („Jó környék”)

Az első pontra utal vissza. Valamilyen oknál fogva az emberek szívesen vásárolnak az adott helyen ingatlant. Ez lehet a jó munkalehetőség, a fellendült turizmus, valamilyen kiváltságos adottság (pl.: közvetlen vízpart), gazdasági potenciál (pl.: könnyen kiadhatóság) és egyéb tényezők miatt.

3. Kiváló műszaki állapot

Amennyiben egy ingatlanra a vásárlás után nem kell tovább költeni, mert a napjainkban elvárt „színvonallal” rendelkezik mind szerkezeti, mind energiatakarékossági, mind esztétikai szempontból értelemszerűen relatíve drágább lesz, mint az adott piacon található felújítandó társai.

Mitől nem kéne, hogy drága legyen egy ingatlan?

1. Előszereteti érték

Az egyik legnehezebb dolog az ingatlan értékesítése során a tulajdonosnak elfogadnia azt a tényt, hogy egy vevő termékként fog tekinteni az otthonára és sajnos nem fogja érdekelni, hogy ő ott élte le az egész életét, mennyit költött rá, mennyit dolgozott vele. Mindenki értékesebbnek érzi a saját ingatlanát a többitől, de sajnos az érzelmi kötődésünket senki nem fogja megfizetni. Pusztán emiatt semmiképpen sem lehet drágább egy ingatlan.

2. Ingatlanos jutaléka

Az ingatlanközvetítés egy szolgáltatás ezért, mint minden más szolgáltatásnak (autószerelés, fodrászat, adótanácsadás, jogi ügyintézés, masszás stb.) ára van. Azért mert valaki szakemberre bízza az értékesítést, még nem lesz az ingatlana értékesebb. Mindenkinek a saját szíve joga, hogy igénybe vesz-e szakértõi segítséget ingatlanügyeihez (vagy bármi máshoz), de ez nem lehet árnövelõ tényezõ.

3. „A Kovácsék is 30 millióért adták el!”

Első sorban ne higgyünk minden pletykának! Hacsak nem voltunk jelen a tényleges adásvételi szerződés megírásakor, akkor ez az információ számunkra örök rejtély marad. Másod sorban elég kicsi a valószínűsége annak, hogy a Kovácsék háza dettó ugyan olyan volt, mint a miénk. Nem létezik két ugyan olyan ingatlan, ugyanis legalább a helyükben biztosan különböznek.

Ha valóban szeretnénk eladni az ingatlanunk és nincs időnk a kísérletezésre, akkor az optimális hirdetési árat kell meghatározni, melyhez érdemes lesz szakember segítségét kérni.

Az optimális hirdetési árral belátható időn belül eladhatjuk az ingatlant és elkerülhetjük azt, hogy bukjunk az üzleten.

06-70-775-18-49
CLASSINGATLAN

Kapcsolódó cikkünk: Hatékony Ingatlaneladás