Hírek & Tanácsok

Nagy telek - Előny vagy hátrány?

Nagy telek – Előny vagy hátrány?

Nagy telek – Valójában előny vagy hátrány?

Hát minél nagyobb egy ingatlan annál nagyobb értékű, nem? Na persze! Ez igaz lehet, ha lakásról vagy üres építési telekről, raktárról vagy egyéb gazdasági épületről vagy akár ipari ingatlanról beszélünk. De mi a helyzet a kertes családi házakkal?

Ha jobban belegondolunk, hamar rájövünk, hogy ez nem is olyan egyszerű kérdés.

Hogyan befolyásolja a telekméret egy családi ház értékét? Negatívan vagy pozitívan?

Vizsgáljuk ezt meg néhány különböző aspektusból.

Gyuri bácsi esetében pozitívan. Miért? Mert Gyuri bácsi, azért vásárolt vidéki kisvárosban egy családi házat 4000 m2-es telekkel, hogy a kertje végében fóliákban paprikát termesszen. Stimmel ugye?

Lalika és Bogi esetében negatívan. Miért? Mert Lalika és Bogi életében nem nyírt füvet és fogalmuk sincs, hogy mit kezdjenek 4000 m2-es telekkel. Egy kis udvar azért jó lenne, ahol focizhatnának a gyerekekkel, de erre elegendő lesz a tavaly épült sorház 100 m2-es telekrésze is. Nekik a 4000 m2 csak teher lenne és felesleges felelősség (parlagfű-irtás, stb.).

Kovács Béla esetében pozitívan. Legalábbis bizonyos kritériumok fennállása esetén. Például, ha a telek optimálisan felosztható / megosztható és rendelkezik egy társasház építéséhez szükséges feltételekkel illetve potenciállal. Mondjuk egy szép hosszú utca mentén húzódik 150 méteres utcafronttal, vagy egy szélső és egyben saroktelekről beszélünk, mely két különböző közművesített utcára is nyílhat. Van benne lehetőség ugye?

Mi a tanulság?

A fenti példák alapján láthatjuk, hogy ez sem olyan fekete fehér, mint azt elsőre gondolnánk. Más-más célcsoportnak más szempontok a fontosak egy ingatlan értékének szubjektív megítélésében.

Ezért is jó, ha egy ebben jártas szakemberre bízzuk az ingatlanunk beárazását, ami sokkalta több annál, mint egy hirdetési portál temérdek fals hirdetést tartalmazó online kínálatából kiszámított torzított átlagárat felszorozzuk az ingatlanunk m2-ben kifejezett méretével. Sajnos a reális piaci érték meghatározása ennél jóval összetettebb.

Ha további ingatlaneladással illetve vétellel kapcsolatos hasznos információra van szükséged, vagy pusztán érdekel az ingatlanpiac, kövess minket és lájkold a Facebook oldalunkat!

https://www.facebook.com/Classingatlanok

06-70-775-18-49
CLASSINGATLAN

További ingatlannal kapcsolatos hasznos ötletekért és tanácsokért kattints ide.