Hírek & Tanácsok

Ingatlan eladással és vásárlással kapcsolatos információk

Mit kell tudni a meghatalmazásról?

Mit kell tudni a meghatalmazásról?

Loading

Mit kell tudni a meghatalmazásról? Hogyan használhatjuk fel?

Az ingatlanügyletek során sokszor fordulhat elő olyan helyzet, hogy egy bizonyos személy valamilyen korlátozottság (pl.: időhiány, távoli tartózkodási hely, betegség) miatt nem tud aláírni egy szerződést, vagy kikérni valamilyen hivatalos dokumentumot stb.

Ilyenkor, nagy hasznát vehetjük a meghatalmazásoknak, ugyanis a fennálló akadályokat könnyedén ledönthetjük egy erre a célra megfelelő dokumentum létrehozásával.

Kinek adhatok meghatalmazást?

Bárkinek! A lényeg, hogy legalább olyan formában történjen a meghatalmazás, mint amilyen szerződés aláírására irányul. Pl.: Ha ingatlan adásvétel aláírásával hatalmaz meg valaki valakit, akkor ügyvéd által ellenjegyzett okirat szükséges, mivel az ingatlan adásvételi szerződés alapvető követelménye az ügyvédi ellenjegyzés. (Természetesen erre a közjegyző által elkészített is megfelelő.)

Mikor lesz egy meghatalmazás „teljes bizonyító erejű magánokirat”?

Két esetben is lehetséges. Ha számítógéppel van írva / szerkesztve egy meghatalmazás, akkor szükséges két tanú aláírása is. Ha a meghatalmazó saját maga kézzel írta a meghatalmazást és mindketten, azaz a meghatalmazó és a meghatalmazott is aláírta, akkor ugyanúgy teljes bizonyító erejű magánokirat lesz.

Tipp: A meghatalmazásnak célszerű minél pontosabban / konkrétabban tartalmaznia azt, amire irányul. Ez a meghatalmazó érdeke, ugyanis ezzel szűkíthetjük a meghatalmazott jogkörét.

Ha további ingatlaneladással illetve vétellel kapcsolatos hasznos információra van szükséged, vagy pusztán érdekel az ingatlanpiac, kövess minket és lájkold a Facebook oldalunkat!

https://www.facebook.com/Classingatlanok

06-70-775-18-49
CLASSINGATLAN