Hírek & Tanácsok

Miért van szükség foglalóra?

Miért van szükség foglalóra?

Miért van szükség foglalóra az ingatlan vásárlásnál?

Röviden és tömören azért van szükség foglalóra, mert a foglalózás mindkét fél (eladó és vevő) érdekében áll és az adásvétel létrejöttét, vagyis az üzlet beteljesülését szolgálja. Ez az adásvételi szerződés biztosítéka.

Mi az a foglaló?

A foglaló egy szerződési biztosíték, amelynek lényege, hogy az a fél, aki a szerződés teljesítésének meghiúsulásáért felel, az általa adott foglalót elveszíti, míg a másik féltől kapott foglalót kétszeresen köteles visszafizetni. Ha azonban a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem felelős, a foglaló összege visszajár az azt átadó félnek.

Nem egyszer belefutottunk már olyan esetbe, amikor a vevő az ingatlan vételárának egy bizonyos részét banki hitelből kívánta finanszírozni, ezért Ő (vagy az általa választott ügyvéd) megpróbálta a foglalózást elvetni, vagy megfosztani azt „lényegétől”; azaz egy kifejezetten erre a célra megfogalmazott az adásvételi szerződésbe szerkesztett ponttal: miszerint a banki nem teljesítés esetén a foglaló visszajár a vevő részére – teljesen értelmetlenné tenni.

Ha esetleg nem érzékeljük, hogy mi ezzel a probléma álljon itt egy egyszerű magyarázat. Egyáltalán nem fair, ha az eladó viseli a vevő kockázatát, ugyanis az ingatlan vételárának finanszírozása egyértelműen a vevő érdekköre és kockázata. (Az eladó nyugodtan választhatna, egy készpénzes vevőt is, ha úgy kívánná.) A vevőnek kutya kötelessége gondoskodni arról, hogy a szerződésben vállalt vételárat kifizesse.

Ezért hangsúlyozom többször is, hogy az első dolgunk hiteles vásárlás esetén az legyen, hogy utánajárunk hitelképességünknek (lásd ingyenes előzetes hitelbírálat) ezzel minimalizálva a kockázatát egy elutasított hitelkérelemnek. Ergo nem lesz mitől félnünk, és nem kell attól rettegnünk, hogy a felületes tájékozódásunk és utánajárásunk miatt bebukjuk a foglalónkat.

Az eladókat pedig erősen bátorítom arra, hogy igenis ragaszkodjanak a foglalózáshoz, ugyanis sok esetben eleve lehetetlen foglaló nélkül tovább lépnünk az eladott otthonunkból. Minden bizonnyal az általunk kiszemelt ingatlant is le kell majd foglalózni, és így tovább a szokásos láncolatban.

Ha további ingatlaneladással illetve vétellel kapcsolatos hasznos információra van szükséged, vagy pusztán érdekel az ingatlanpiac, kövess minket és lájkold a Facebook oldalunkat!

https://www.facebook.com/Classingatlanok

06-70-775-18-49
CLASSINGATLAN