Hírek & Tanácsok

Ingatlan eladással és vásárlással kapcsolatos információk

Miért van szükség foglalóra?

Miért van szükség foglalóra?

Loading

Miért van szükség foglalóra az ingatlan vásárlásnál?

Röviden és tömören azért van szükség foglalóra, mert a foglalózás mindkét fél (eladó és vevő) érdekében áll és az adásvétel létrejöttét, vagyis az üzlet beteljesülését szolgálja. Ez az adásvételi szerződés biztosítéka.

Mi az a foglaló?

A foglaló egy szerződési biztosíték, amelynek lényege, hogy az a fél, aki a szerződés teljesítésének meghiúsulásáért felel, az általa adott foglalót elveszíti, míg a másik féltől kapott foglalót kétszeresen köteles visszafizetni. Ha azonban a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem felelős, a foglaló összege visszajár az azt átadó félnek.

Nem egyszer belefutottunk már olyan esetbe, amikor a vevő az ingatlan vételárának egy bizonyos részét banki hitelből kívánta finanszírozni, ezért Ő (vagy az általa választott ügyvéd) megpróbálta a foglalózást elvetni, vagy megfosztani azt „lényegétől”; azaz egy kifejezetten erre a célra megfogalmazott az adásvételi szerződésbe szerkesztett ponttal: miszerint a banki nem teljesítés esetén a foglaló visszajár a vevő részére – teljesen értelmetlenné tenni.

Ha esetleg nem érzékeljük, hogy mi ezzel a probléma álljon itt egy egyszerű magyarázat. Egyáltalán nem fair, ha az eladó viseli a vevő kockázatát, ugyanis az ingatlan vételárának finanszírozása egyértelműen a vevő érdekköre és kockázata. (Az eladó nyugodtan választhatna, egy készpénzes vevőt is, ha úgy kívánná.) A vevőnek kutya kötelessége gondoskodni arról, hogy a szerződésben vállalt vételárat kifizesse.

Ezért hangsúlyozom többször is, hogy az első dolgunk hiteles vásárlás esetén az legyen, hogy utánajárunk hitelképességünknek (lásd ingyenes előzetes hitelbírálat) ezzel minimalizálva a kockázatát egy elutasított hitelkérelemnek. Ergo nem lesz mitől félnünk, és nem kell attól rettegnünk, hogy a felületes tájékozódásunk és utánajárásunk miatt bebukjuk a foglalónkat.

Az eladókat pedig erősen bátorítom arra, hogy igenis ragaszkodjanak a foglalózáshoz, ugyanis sok esetben eleve lehetetlen foglaló nélkül tovább lépnünk az eladott otthonunkból. Minden bizonnyal az általunk kiszemelt ingatlant is le kell majd foglalózni, és így tovább a szokásos láncolatban.

Ha további ingatlaneladással illetve vétellel kapcsolatos hasznos információra van szükséged, vagy pusztán érdekel az ingatlanpiac, kövess minket és lájkold a Facebook oldalunkat!

https://www.facebook.com/Classingatlanok

06-70-775-18-49
CLASSINGATLAN