Hírek & Tanácsok

Ingatlan eladással és vásárlással kapcsolatos információk

Nő a Kínaiak lakáspiacon betöltött szerepe hazánkban

Nő a Kínaiak lakáspiacon betöltött szerepe

Loading

Egyre nagyobb a Kínaiak lakáspiacon betöltött szerepe Magyarországon

Az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatott az Ázsiaiak lakásvásárlása kis hazánkban.

Viszont úgy tűnik, hogy amióta kormány tervbe vette, hogy Magyarországra csábítja őket a célból, hogy itt rendezzék be Európai kereskedelmi elosztó központjukat, a Kínaiak ingatlanvásárlással kapcsolatos érdeklődése is lényegesen megnőtt, főleg Budapesti viszonylatban.

A belvárosban a legnagyobb az érdeklődés

Elsősorban a belvárosi részeken lévő eladó lakások iránt mutatnak nagy érdeklődést, de a külső kertvárosi kerületek is izgatják a fantáziájukat, mint például a XVI., XVII. kerület, és Zugló.

Sőt, már nem egy kínai ügyfelünk érdeklődött Tököli, Szigetszentmiklósi, illetve Szigethalmi eladó ingatlan iránt nálunk az elmúlt évben. Ezek az ingatlanok jellemzően a jó környékeken elhelyezkedő 60 – 100 milliós kategóriába tartozó több generáció befogadására alkalmas családi házak.

A belvárosi lakásokat főként befektetési céllal keresik. A kertvárosi és Budapest vonzáskörzetében lévőket pedig lakhatási célból saját családjuk számára vásárolják meg.

A befektetési céllal megvásárolt Budapest belvárosi lakások főként rövidtávú kiadásra kerülnek. Elsősorban olyan ázsiaiak számára, akik üzleti ügyben jönnek Budapestre, de nem szállodában szeretnének megszállni, másrészt a fővárosunkat látogató turisták számára.

A turisták is főleg ázsiaiak, mert jobban bíznak egymásban, mint bennünk, akikkel ráadásul kommunikációs nehézségeik is lehetnek ugye.

A Kínaiak lakáspiacon betöltött szerepe külföldön sem ismeretlen

Az ilyen jellegű kínai kézben lévő üzleti vállalkozás egyáltalán nem egyedi. Európában szinte az összes főváros belvárosában vásárolnak lakásokat ázsiaiak.

Vannak olyan városok, mint például az olaszországi Rómában lévő Termini (Róma fő vasúti pályaudvara) környéke, ahol szinte egy egész kerületnyi városrész felett uralkodnak. Ott a butikok és a lakások mintegy 70%-a a Kínaiak kezében van.

Természetesen kínaiul, de többnyire olaszul, angolul, és sok esetben németül is kommunikálnak. Így nem csak kínai, de bárki bérelhet tőlük rövidtávra kedvezményes áron szobát vagy apartmant, aki megérteti magát velük a fenti nyelvek valamelyikén.

Budapesten is feltehetőleg hasonló célból vásárolják a belvárosi lakásokat. Ha Magyarország és a Kínai kormány egyezségre jut Ázsia európai kereskedelmi központjának kihelyezésével kapcsolatban, akkor bizony számíthatunk a Kínaiak lakáspiacon betöltött szerepének megnövekedésére.

Na meg arra is, hogy nagyban megnövekszik a hazánkba látogató ázsiaiak száma, legyen az üzleti, vagy magán jellegű látogatás.